Egzotikus cseresznye befőtt (alkoholos)

Írta: Uvegbolt, idő: 2015-05-19 13:46:45

Az első lépés mindenképp a megfelelő alapanyagok beszerzése legyen: vásároljunk befőttes üvegeket az uveg.bolt.hu-n, hozzájuk való tetőkkel. Érdemesebb kisebb üvegeket választani, mivel ezeket később könnyebb felhasználni, és ha esetleg valamelyik nem sikerül, nem sok alapanyag vész kárba. Vegyünk cukrot, befőtt tartósító szereket, étkezési szalicilt, citromsavat, és pálinkát, illetve rumot.

Egzotikus cseresznye befőtt/likőr

Az üvegekbe egy réteg megtisztított, leszárazott, magozott cseresznyét és egy kanál cukrot teszünk addig, amíg minden üveg megtelik, majd végül minden üvegbe 1 dl tiszta alkoholt öntünk. A fedelet az üvegekre zárjuk, és a befőtteket a végleges helyükre tesszük. Amikor télen felbontjuk a befőtteket, a levet leöntjük, kitűnő likőr lesz belőle. A gyümölcs erősen alkoholos lesz, ezért csak néhány szemet ajánlott enni belőle. A cseresznyék felbontás után sem romlanak meg, így akár tehetjük 5 literes üvegbe is.

Előkészületek

1. Az üvegeket és a tetőket tegyük mosogatógépbe, és 70 fokon mossuk őket ragyogó tisztára. Ha még nincs üveged, vagy biztos vagy benne, hogy nem lesz elég üveged, akkor vásárold meg nálunk EZEN A LINKEN!

2. A tiszta üvegeket helyezzük egy nagyobb asztalra, gondosan összeválogatva, melyik üveghez melyik tető tartozik.

3. A fedőkbe öntsünk egy evőkanálnyi alkoholt vagy pálinkát, és egyikből töltsük át a másikba, így minden tetőt fertőtlenítünk. Ügyeljünk a tisztaságra, hiszen egy kósza morzsa is elronthatja a legfinomabb házi befőttet is.

4. A kiválasztott gyümölcsből egyszerre kisebb, 2-3, maximum 5 kilós adagokat "takarítsunk be" - azaz annyit, amennyit kényelmesen, még aznap be tudunk főzni. A gyümölcsök legyenek félérettek, véletlenül sem túl érettek vagy löttyedtek. A cseresznyét szárazzuk le, és válogassuk ki a sérült szemeket, majd bő vízben többször alaposan mossuk ki, és csepegtessük le.

5. Célszerű beszerezni egy kézi meggymagozót, hiszen ezzel kevés koszt csinálunk, és nagyon gyorsan ki tudjuk magozni az összes gyümölcsünket.

6. A gyümölcsökhöz jobb műanyag kanállal nyúlni, mint fakanállal, mivel a műanyagot alaposabban meg lehet tisztítani. Fém kanállal ne nyúljunk a befőttekhez, mert károsítja a vitaminokat.

7. A kész befőttekre mindig ragasszunk címkét, amelyre felírjuk, mi van az üvegben, és melyik évben tettük el. A befőtteket színes anyagokkal díszíthetjük: mindössze egy-egy kört, és egy kis kötöznivaló csíkot kell kivágnunk, akár maradék anyagokból. Nagyon mutatós, vidám külsőt kölcsönöznek majd üvegeinknek, amelyeket aztán akár ajándékba is adhatunk barátainknak, családtagjainknak.
 

Művelet

Az üvegekbe egy réteg megtisztított, leszárazott, magozott cseresznyét és egy kanál cukrot teszünk addig, amíg minden üveg megtelik, majd végül minden üvegbe 1 dl tiszta alkoholt öntünk. A fedelet az üvegekre zárjuk, és a befőtteket a végleges helyükre tesszük. Amikor télen felbontjuk a befőtteket, a levet leöntjük, kitűnő likőr lesz belőle. A gyümölcs erősen alkoholos lesz, ezért csak néhány szemet ajánlott enni belőle. A cseresznyék felbontás után sem romlanak meg, így akár tehetjük 5 literes üvegbe is.

 

 



Megosztás: fb g+